Obwarzanek (dlaczego) krakowski

W Krakowie na każdym kroku można spotkać charakterystyczną niebieską budkę z obwarzankami i preclami krakowskimi. W centrum widuje się po kilku sprzedawców na jednej ulicy. Mimo to interes kręci się jak najlepiej.

Wiadomo, że obwarzanek jest tradycyjnym produktem regionalnym. Historia jego wypieku w Krakowie sięga XIV wieku, wtedy to pierwsze obwarzanki jadała królowa Jadwiga. Prawdopodobnie nieoficjalnie był wypiekany już wcześniej. Początkowo obwarzanki można było piec jedynie w okresie Wielkiego Postu i według ściśle określonej kolejki.

Dlaczego jest to regionalny produkt krakowski?

Odpowiedź spodziewałam się znaleźć w niebieskich budkach w okolicy rynku. Jednak żaden z zaczepionych przeze mnie sprzedawców nie potrafił mi powiedzieć nic, oprócz: "pani na rogu pracuje dłużej, ona będzie wiedziała". Tymczasem geneza obwarzanka jest prosta. Jan Olbracht wydał przywilej zezwalający na wypiek i sprzedaż produktu tylko piekarzom krakowskim i tylko w tym mieście.

Obwarzanki często są mylnie nazywane preclami, jednak te dwa produkty różnią się od siebie kształtem. Precel jest cieńszy i ósemkowy. Smak również ma inny.

Receptura wypieku od wielu lat jest przekazywana z ojca na syna, jednak trudno uwierzyć aby przetrwała około 6 wieków w niezmienionej formie.

Obwarzanki smakują i będą smakować, ale to chyba nie jest zasługa przepisu, a samej nazwy "obwarzanek krakowski", atmosfery jaka powstała wokół tego wypieku, jego historii oraz ceny przystępnej dla każdego.

 

Zobacz na mapie


Przewodniki




Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji oraz w celu usprawnienia funkcjonowania witryn www.yougo.pl, korzystamy z technologii plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były instalowanie na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
OK