Sardynia - wyspa o wielu twarzach

Wybierasz się na wakacje na Sardynii? Przeczytaj nasz artykuł.

Druga co do wielkości wyspa na Morzu Śródziemnym położona między Korsyką a Afryką. Posiada masę rozmaitości: szmaragdowe morza (Sardyńskie, Śródziemne, Tyrreńskie), piaszczyste plaże, góry (Gennargentu), wąwozy, jaskinie, wodospady, rzeki (Tirao, Mannu, Flumendosa) i jeziora (Coghinas, Omodeo).

Jej prawdziwym bogactwem jest fauna i flora. Różnorodność roślin, a szczególnie kwiatów czyni Sardynię kolorowym i pachnącym miejscem.

Natomiast bogactwo świata podwodnego, rafy koralowe i miliardy różnych ryb i żyjątek morskich wabią miłośników windsurfingu i smakoszy frutti di mare. 

Wyspa ma typowy klimat podzwrotnikowy śródziemnomorski: zimą łagodny i deszczowy, latem gorący i suchy. Temperatura powietrza waha się od 14 stopni Celsjusza w styczniu do 31 w lipcu.

Językami urzędowymi są sardyński i włoski. Pozostałe, angielski, francuski czy niemiecki uważane są za egzotyczne i bardzo rzadko używane przez mieszkańców. Trzeba mieć na uwadze, że mogą wystąpić pewne przeszkody komunikacyjne. Ale przecież na wakacjach nie będziemy szukać pracy czy występować publicznie, lecz chcemy odpocząć i zobaczyć rzeczy znane do tej pory z przewodników, gazet, telewizji. A miejsc do odwiedzenia na włoskiej wyspie jest więcej niż mogłoby się wydawać.

Sardynia od kuchni

Oprócz słynnych już na całym świecie włoskich pizz czy spaghetti, tawerny serwują liczne sardyńskie przysmaki:

  • carpaccio na bazie bottargi (zasuszone jajeczka rybich gonad pokrojone na cienkie plastry serwowane w makaronach lub sałatkach)
  • Pane carasau -najcieńszy chleb na świecie, nie traci świeżości przez wiele miesięcy, jada się go od rana do wieczora
  • smażone owoce morza (kalmary, langusty, kraby, małże)
  • sery kozie i owcze
  • porceddu - prosię, jagnię lub koźlę pieczone na rożnie
  • pikantne zupy rybne, noszące nazwę burrida i cassòla

Pozostaje tylko życzyć smacznego!

Ceny

Trzeba mieć na względzie, że ceny mogą być nieco wyższe niż we Włoszech, ponieważ Sardynia to wyspa, więc koszty transportu rosną. Na pewno owoce i warzywa, których jest tutaj pod dostatkiem są w przystępnych cenach.

Transport

Po Sardynii najlepiej poruszać się samochodem, pociągi kursują rzadko i są powolne. Autobus jest lepszym rozwiązaniem, ale przeważnie jest jeden lub dwa kursy dziennie do danego miejsca.

Dojazd

- promy z Marsylii, Korsyki, Włoch (Genui, Livorno, Trapani, Palermo)
- samolot linii Ryanair z Krakowa do Cagliari

Autor: Magda Parys

Hotele na Sardynii

Zobacz na mapie

Przewodniki



Warto odwiedzić



Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji oraz w celu usprawnienia funkcjonowania witryn www.yougo.pl, korzystamy z technologii plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były instalowanie na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
OK