Przewodnik po Bolonii [wideo]

Jedno z najbardziej znanych miast na Półwyspie Apenińskim, położone na wysokości 54 m n.p.m., stolica turystycznego regionu Emilia-Romania i jednocześnie miasto studentów, gdzie założono pierwszy w Europie uniwersytet w 1088 roku.

Swoją popularność na świecie zawdzięcza również doskonałej kuchni oraz architekturze z charakterystycznymi podcieniami (portici), pod schronieniem których można zwiedzić całą starówkę.

Historia miasta sięga IV wieku p.n.e. i związana jest z ludem Etrusków, którzy założyli osiedle pod nazwą Felsina. Wielokrotnie najeżdżane i grabione przez Galów, Rzymian, a także przez plemiona barbarzyńców. W XVI wieku Bologna znalazła się pod władzą kościelną i trwała tak aż do połowy XIX wieku, kiedy to wybuchły protesty przeciwko temu panowaniu. Po tych starciach miasto znalazło się w zjednoczonych Włoszech.

Dzisiaj Bolonia to silne gospodarczo miasto, oferujące swoim gościom niezliczone atrakcje turystyczne i kulturalne. W porównaniu z innymi włoskimi aglomeracjami, takimi jak Florencja, Wenecja czy Rzym, Bolonia jest znacznie mniejsza, rzadziej odwiedzana przez turystów, a jej najważniejsze miejsca położone są blisko siebie. Na zwiedzanie miasta można przeznaczyć co najmniej jeden dzień, ale lepiej zostać tu dłużej.

Zwiedzanie należy rozpocząć od Piazza Maggiore – głównego placu, gdzie zobaczymy Fontannę Neptuna, posąg z brązu, wykonany przez Giambolognę w 1563 roku. Nad placem góruje świątynia Bazylika San Petronio, która jest jednym z największych kościołów gotyckich we Włoszech. Na placu głównym możemy zwiedzić także Ex-Sala Borsa, czyli dawną giełdę papierów wartościowych, a obecnie w budynku tym znajduje się biblioteka miejska ze szklaną posadzką.

Nie można pominąć wizyty w starej siedzibie Uniwersytetu Bolońskiego oraz w chociaż paru z licznych muzeów miasta. Wizytówką miasta są Due Torri (Dwie Wieże), z których tą wyższą można zwiedzać, wspinając się po 498 schodach.

Bolonia często nazywana jest „tłustą” – La Grassa, z racji kalorycznych potraw tej tradycyjnej kuchni. Warto spróbować tych przysmaków: mortadella, tortellini, tagliatelle con ragu, słynny ser parmiggiano i inne odmiany, mniej znane, takie jak nero. Na degustację można udać się do dzielnicy targowej Quadrilatero, tuż obok Piazza Maggiore.

Informacje praktyczne

  • Warto zostawić samochód na hotelowym parkingu, ponieważ po centrum Bolonii nie można poruszać się samochodem. Najlepiej wybrać autobus lub spacer. Cennik biletów oraz aktualny rozkład autobusów znajduje się na stronie www.atc.bo.it
  • By zobaczyć w Bolonii wszystko, co możliwe jest do zwiedzania, polecamy Bologna Welcome Card, uprawniająca do bezpłatnych wejść w muzeach, zniżki na rezerwację noclegu, jedną z form komunikacji po mieście, a także zniżki w różnych punktach usługowych i gastronomicznych. Zamówić ją możesz na www.bolognawelcome.com
  • Wszelkie informacje na temat muzeów, biletów oraz godzin otwarcia, a także program imprez kulturalnych można znaleźć na stronie www.iat.comune.bologna.it/IAT/IAT.nsf/
  • Informacja turystyczna w Bolonii znajduje się przy Piazza Maggiore w Palazzo del Podesta - można tam dostać bezpłatne mapy, jak również kupić pamiątki, a także wykupić wycieczki zorganizowane, by zwiedzić okolicę z przewodnikiem.

Najtańszych noclegów w Bolonii szukaj na www.hotgo.pl

Bolonia Hotele

Grzegorz, data dodania: 2014-08-06 10:53:05

Zobacz na mapie

Komentarze

Brak komentarzy. Bądź pierwszy! Zaloguj się aby dodać komentarz.

Przewodniki



Warto odwiedzić



Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji oraz w celu usprawnienia funkcjonowania witryn www.yougo.pl, korzystamy z technologii plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były instalowanie na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
OK