Zasmakuj Portugalii!

Portugalia to kraj, w którym króluje kuchnia śródziemnomorska. Odwiedzając tę zachodnioeuropejską perełkę, warto smakować i próbować morskich skarbów natury. Owoce morza i ryby nigdzie nie smakują tak dobrze, jak tu.

Dla wielu osób to właśnie kuchnia portugalska jest jedną z najbogatszych i najciekawszych kuchni na świecie. Ukształtowana przez kolonialną historię kraju, łącząca dziedzictwo smakowe Azji, Afryki, Ameryki Południowej i Australii, zachwyca różnorodnością. I choć dania zazwyczaj przyprawiane są solą morską i oliwą z oliwek, to wyrazistość smaku potrafi zaskoczyć niejedno podniebienie.

Zegar kulinarny

Portugalia cieszy się coraz większą popularnością wśród polskich turystów. Nie jest tak popularna jak Grecja, Włochy czy Hiszpania, jednak z roku na roku rozkochuje w sobie coraz więcej urlopowiczów. Biuro podróży Rainbow Tours proponuje wczasy w Portugalii w formie wycieczek objazdowych, które pozwalają na dokładne poznanie pięknych, nadmorskich terenów tego europejskiego kraju. Decydując się na wczasy w Portugalii, warto poznać zwyczaje żywieniowe lokalnej społeczności. Portugalskie śniadania składają się ze świeżego chleba z masłem i szynką, serem. Popularne są też słodkie wypieki, płatki śniadaniowe z mlekiem, jogurtem i owocami. Lunch podawany jest od południa do godziny 14, a po nim serwowany jest obowiązkowy deser z mocną kawą. Kolacje – jak w każdym południowym kraju – jada się późno, bo około godziny 20-1. Najważniejszym składnikiem kuchni portugalskiej są jednak ryby i owoce morza.

Podwodny świat

Położenie Portugalii wzdłuż linii brzegowej oraz łatwy dostęp do oceanu sprawiły, że wyjątkowo mocno rozwinął się tutaj przemysł rybny. Portugalia ma najwyższy w Europie współczynnik spożycia ryb na mieszkańca. Ryby podawane są tutaj na wiele sposobów: grillowane, duszone, smażone, gotowane i opalane. Najpopularniejszą portugalską rybą – podobnie jak w Polsce – jest dorsz. Jest on narodową potrawą Portugalczyków. Mówi się, że istnieje ponad 365 sposobów, aby przyrządzić dorsza – jeden na każdy dzień roku. Odwiedzając Portugalię, koniecznie trzeba spróbować potrawy bacalhau á gomes de sá (dorsza pieczonego w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, jajami na twardo i czarnymi oliwkami). Turyści zajadają się także bacalhau a brás oraz bacalhau dourado – są do dania przypominające naszą jajecznicę, połączoną z rybą, cebulą oraz drobno pokrojonymi ziemniakami. Przysmak stanowią też bolinhos de bacalhau, czyli krokiety z dorsza.

Owoce morza

Jeśli owoce morza, to tylko w Portugalii. Przepyszne krewetki camarao, gotowane na wodzie z solą lub smażone z czosnkiem, pietruszką w oliwie nigdzie nie smakują tak dobrze. Kraby, czyli caranguejo, podawane w formie sałatki i serwowane w skorupce zachwycają zarówno smakiem, jak i formą podania. W Portugalii bardzo popularne są świeże sardynki z grilla, ośmiornice, kalmary, mątwy, homary i langusty. W restauracjach koniecznie trzeba spróbować Arroz de Marisco – ryżu z owocami morza, Polvo à lagareiro, czyli ośmiornicy pieczonej z oliwą i czosnkiem, kremowej zupy z owoców morza, czyli Creme de Marisco oraz Caldeirady, czyli gulaszu z ryb, skorupiaków, ziemniaków pomidorów i cebuli.


Przewodniki



Galeria



Dla zapewnienia łatwości i wygody odbioru przekazywanych informacji oraz w celu usprawnienia funkcjonowania witryn www.yougo.pl, korzystamy z technologii plików cookies. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były instalowanie na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z witryny oznacza zgodę na wykorzystanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
OK